Index
Volgende

Van Keflavik naar Reykjavik
24 juni 2004

Zomer 2004 gaat onze vakantie richting IJsland en Groenland. De vakantie valt uiteen in drie delen. Allereerst maken we in ongeveer twee weken een rondrit met een huurauto in IJsland. Daarna gaan we een paar dagen in (Oost-)Groenland kajakken. We sluit af met een aantal dagen wandelen in het binnenland van IJsland.

Wij boekten onze vakantie in IJsland via de IJslandspecialist, het reisbureau van de schrijver van de Dominicus reisgids IJsland heeft de naam duur te zijn. Dat hangt echter voor een groot deel af van hoe je je vakantie inricht. Meer dan bij andere vakanties meldt ik daarom wat de kosten waren, zodat je enig idee krijgt van wat het kost. Voor onze trip naar Groenland doe ik dat maar niet, want goedkoop naar Groenland bestaat niet. Oké, ik noem toch een prijs: een nacht in de jeugdherberg (maximaal 25 mensen op een zolder van een eengezinswoning, geen douches, geen stromend water, toilet als in alle huizen in de vorm van een ton die geregeld geleegd wordt): 25 euro per persoon.

De eerste dag landen we om ongeveer half vier op de internationale luchthaven Keflavík. Binnen drie kwartier staan we buiten, met de huurauto (reken voor een auto als onze Volkwagen Polo in het - korte - hoogseizoen ongeveer 75 euro per dag inclusief verzekeringen), en rijden we richting Blue Lagoon. Vandaag is een kort dagje. Het weer is druilerig, de temperatuur even boven de 10 graden Celsius. Welkom op IJsland! (Met dank aan het Ijslands geografisch instituut voor de basiskaart.)

Het vliegtuig van Icelandair.

Blue Lagoon

Blue Lagoon is feitelijk een warmtekracht centrale waarvan het restproduct - warm water afkomstig van diep uit de grond - wordt gebruikt om toeristen (en lokale mensen) een lekker verfrissend bad te bieden. Dat hoef je tegen Angelique natuurlijk geen twee keer te zeggen!

Na Blue Lagoon doen we onze eerste kleine IJslandse kerkje aan.

Daarna volgt het eerste solfataren veld. Dit zijn kokende zwavelbronnen. Wees voorzichtig waar je loopt (meestal zijn de paden in dit soort velden zorgvuldig gemarkeerd, maar je kunt hier beter echt op het pad blijven!).

Het is wellicht maar goed dat de geur niet op de foto kan, deze poelen ruiken soms verdacht naar rotte eieren.

De nacht brengen we door op de camping van Reykjavik. IJsland is een duur land, maar kamperen is niet zo duur. Met zijn tweeën, een auto en een tent betalen we 1.500 ISK (ongeveer 17 euro). We eten in een Mexicaans restaurantje in de stad. Veel te laat, mijn schuld, want ik wilde eerst proberen te eten in Perlan, een restaurant boven op de (warm)watertanks van Reykjavik. Maar dat restaurant sloot net. Doordat het zo lang licht blijft, had ik niet door hoe laat het al was geworden. Maar goed, het uitzicht vanaf de Perlan over Reykjavik mag er zijn (zie hierboven).




Index
Volgende